Arkadij Babtjenko
Rysslands förlorade seger

image»Med samma fantasmagoriska grepp som 1400-talskonstnären Hieronymus Bosch målar Babtjenko upp bilden av ett land som steg för steg sugs ner i ett medeltida mörker.

Som litteratur betraktad hämtar boken näring ur samma satiriska tradition som Montesquieus ”Persiska brev” och dess senare efterföljare, där landsflyktiga författare tar heder och ära av sina hemländer. Följaktligen öser Babtjenko invektiv och glåpord över ryssarna, som omväxlande kallas orcher, ockultister, krigshetsare, latrinpissare, mappbärare, rasister, mörkermän, svin och idioter.

Man läser med omväxlande rysningar och avgrundsskratt.«

Björn Wiman, Dagens Nyheter

I en rasande och förtvivlad skildring av det putinistiska Rysslands väg mot avgrunden ger den rysk-ukrainske författaren, bloggaren och krigsveteranen Arkadij Babtjenko sin syn på händelseutvecklingen före och efter den ryska invasionen av Ukraina den 24 februari 2022.

»Ryssar, alla era historier om belägringen av Leningrad, om stridsvagnshindren som räddade Moskva 1941, om bärnstensrummet och den heroiska räddningen av monumenten i Tsarskoje Selo, om de nazistiska bödlarna, ni fattar väl att ni kan stoppa upp allt det där i röven nu?

Ni lever i ett fascistiskt land, i Fjärde riket, som redan helt öppet bedriver en fascistisk politik med koncentrationsläger och tortyr i det egna landet och startar ett aggressivt, fascistiskt angreppskrig mot ett främmande territorium, ni bär foton av era ockupantfarfäder, den röda fascismens soldater, samtidigt som ni ropar: Vi besegrade fascismen!

Fattar ni inte vilka pundare ni är?«

Arkadij Babtjenko

 

KRITIKERRÖSTER

»Vi känner igen Babtjenkos överdrifter och skruvade ironier, och en svart, varm, humor mitt i kaos. En svensk läsare, utan djupa kunskaper om rysk-ukrainska förhållanden, har stort utbyte av Babtjenkos dagbok.«
Ulrika Knutson, Expressen

 

RECENSIONER & INTERVJUER

Dagens Nyheter 2022-08-25
Sveriges Radio 2022-08-25