Sofia Uggla (red.)
Brännpunkter öst

image

Här berättar människorättsaktivister från Moldavien, Ryssland, Tadzjikistan, Tjetjenien, Ukraina och Vitryssland om sitt arbete för de mänskliga rättigheterna i sina länder. Möt hivsmittade narkomaner i Kiev, som gått samman för att hjälpa varandra när samhället sviker, läs om de homosexuellas kamp om rätten till respekt, trafficking i Tadzjikistan, kvinnomisshandel i Moldavien eller om tjetjenska mödrar som söker sina försvunna söner i Tjetjenien. Därtill rapporterar aktivister om rättsläget i dagens Ryssland och Vitryssland.

Brännpunkter öst är sammanställd av Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter och är ett unikt projekt som ger en samlad bild av människorättsrörelserna i de forna sovjetrepublikerna.

Medverkande:
Martin Uggla, Ales Bjaljatski, Zjanna Litvina, Jurij Tjumak, Pavel Kutsev, Tatiana Tofan, Gultjehra Mirzojeva, Madina Magomadova, Valentin Gefter och Stas Naumenko.

 

KRITIKERRÖSTER

»Det mest bestående intrycket ger kanske vitryssen Ales Bjalitskis
budskap till svenskarna: ›Förstå att uppskatta er frihet!‹«
Kalle Kniivilä, Sydsvenskan

»Brännpunkter öst är tunn och ojämn, men utgör en fin provkarta på vad som sker i de forna sovjetiska delrepublikerna vad gäller läget och kampen för mänskliga rättigheter. Antologin blir desto viktigare eftersom många av författarnas hemländer i princip ligger i permanent medieskugga.«
Ola Wihlke, Sundsvalls Tidning

»Brännpunkter öst är en intressant och lättläst bok som i första hand är en personlig skildring av hur just dessa personer i sin vardag arbetar för mänskliga rättigheter.«
Lisa Olsson, Amnesty Press

 

RECENSIONER

PAX 2007, nr 5–6
Sundsvalls Tidning 2007-10-11
Helsingborgs Dagblad 2007-12-06
Aftonbladet 2007-09-28