Naturläror 02.
Andrea Grill
Fjärilar

image

En bok om skönhetens väsen

»Psyche« var det forngrekiska ordet för fjärilar och gällde under lång tid som symbol för den troende själen. I dag förbinder vi de fladdrande varelserna över blomsterängen framför allt med livsglädje och bekymmerslöshet, men de flesta av oss känner bara till en handfull av de 170 000 arter som hittills har beskrivits. Detta inkännande djurporträtt skildrar fjärilens korta liv från det gåtfulla puppstadiet till den plötsliga kläckningen, från det feromonstyrda partnervalet till äggläggningen. Vad känner en fjäril? Vad tänker den? Drömmer den möjligen? Dessa och andra frågor besvaras av en kvinna som borde veta. För boken berättar också om metamorfosen hos en ung biologistudent som under en sommar i de grekiska Rodopibergen mognar till fjärilsexpert, i åratal studerar gräsfjärilar på Sardinien, tills hon en dag beslutar att själv odla fjärilar i ett fjärilshus vid Amsterdams universitet. Det är en lika flyhänt som lärorik text om dag- och nattfjärilar – och om människor som springer med långskaftade håvar över sommarängarna.

»Den lilla boken är en klenod, en kärleksförklaring till fjärilsvärlden och naturen, parat med en energisk, uthållig forskarflit.« – Werner Schäfer, Gegenwart

Naturläror är en serie böcker som berättar om naturen, om djur och växter, om svampar och människor, om landskap, stenar och himlakroppar, om det besjälade och det obesjälade, om främmande och förtrogen natur. Seriens namn är också dess program: här bedrivs inte ren vetenskap, utan ett lidelsefullt utforskande av naturen: kunnigt, åskådligt och medvetet om att det framför allt är en berättelse om människan – och en blick på naturen som inkluderar också henne. Varje bok i serien formulerar sin egen lära om naturen, och det i en påkostad och vacker form, rikligt illustrerad i fyrfärgstryck, trådbindning, med frontespis och färgsnitt. På så vis firar Naturläror inte minst den levande bokkulturens oefterhärmliga rikedom av möjligheter. Serien redigeras av den tyska författaren Judith Schalansky och under 2018 utkommer fyra titlar på svenska.