Naturläror 04.
Petra Ahne
Vargar

image

Ett porträtt av den gåtfulla vandraren

Vargen är tillbaka. Och med den vaknar den urgamla, obändiga rädslan som göder fördomar, vidskepelser och okunskap: fruktan för det förment blodtörstiga rovdjuret som jagar i flock och äter människor – en föreställning som förr i tiden ledde till hetsjakt och utrotning. Men samtidigt väckte vargen också en längtan hos romantiker och frihetstörstande outsiders som såg en själsfrände i »den ensamma vandraren«.

I sitt kloka och känsliga porträtt följer Petra Ahne de natur- och kulturhistoriska spåren efter det bärnstensögda flockdjuret, strövar genom motivhistorien från Rödluvan till Varulven, studerar det ambivalenta förhållandet till vargens domesticerade släkting, hunden, och söker efter vargspår i dagens Lausitz, en skog i gränstrakterna mellan Tyskland och Polen, där människa och varg lever sida vid sida. Än så länge. För frågan om vargens vara eller icke vara handlar i grund och botten om hur mycket natur och vildhet människan är beredd att acceptera.

»Petra Ahne har skrivit en lärorik, klok, ja också sinnlig bok, med Falk Nordmanns fantastiska teckningar och vargporträtt i färg. Med Vargar har Naturläror fått ännu ett smycke.« Katja Oskamp, MDR

Naturläror är en serie böcker som berättar om naturen, om djur och växter, om svampar och människor, om landskap, stenar och himlakroppar, om det besjälade och det obesjälade, om främmande och förtrogen natur. Seriens namn är också dess program: här bedrivs inte ren vetenskap, utan ett lidelsefullt utforskande av naturen: kunnigt, åskådligt och medvetet om att det framför allt är en berättelse om människan – och en blick på naturen som inkluderar också henne. Varje bok i serien formulerar sin egen lära om naturen, och det i en påkostad och vacker form, rikligt illustrerad i fyrfärgstryck, trådbindning, med frontespis och färgsnitt. På så vis firar Naturläror inte minst den levande bokkulturens oefterhärmliga rikedom av möjligheter. Serien redigeras av den tyska författaren Judith Schalansky och under 2018 utkommer fyra titlar på svenska.